Spreken namens jezelf
Een opvallend taalgebruik is het verwisselen van “ik” en “je”.
Je hebt het vast wel eens gehoord. Alleen doen zoveel mensen het, dat het bijna niet opvalt: spreken namens jezelf in de jij-vorm. Ik ga het hebben over “Spreken namens jezelf”.
Een voorbeeld van ik pasgeleden hoorde zeggen: “Vorige week ging ik naar kapper. Je wordt daar altijd zo goed geknipt, dan loop je zo trots als een pauw over straat”.
Vergelijk dat eens met:
“Vorige week ging ik naar de kapper. Ik word daar altijd zo goed geknipt, dan loop ik zo trots als een pauw over straat”.
Of nog eentje: “Nadat mijn partner weg was gegaan, was ik veel alleen. Dan voel je je eenzaam en denk je wel eens, komt er ooit nog een ander gevoel dan dit?”
Vergelijk dat eens met: “Nadat mijn partner weg was gegaan, was ik veel alleen. Dan voelde ik me eenzaam en ik dacht wel eens, komt er ooit nog een ander gevoel dan dit?”
Het verwisselen van “ik” en “je” hoor ik elke dag
Het verwisselen van “ik” en “je” hoor ik elke dag. Het eigen gevoel overbrengen op een ander is dan wat er wordt gedaan.
Ook het afschermen van eigen emoties, door de gevoelens buiten jezelf te plaatsen speelt een rol.
Maar wanneer je namens jezelf spreekt, dus in de “ik-vorm” blijft praten, dan is dat een veel krachtiger uiting van gevoel, dan je gevoelens met “je” buiten jezelf plaatsen.
Bovendien houd je je gevoelens van jezelf en zadel je niet een ander ermee op.
Probeer de komende tijd er op te letten, hoe jij dat doet: Spreken namens jezelf, in de “ik vorm”.
En let eens op, hoe vaak anderen namens zichzelf praten in de je-vorm.
Ik ben Rémon en coach mensen naar een leuker leven.